Het paddenstoelenseizoen van 2013 zal in ons geheugen blijven als een matig tot teleurstellend jaar. Een lange, droge periode in augustus en de hele maand september was oorzaak van een heel laat begin van het hoogseizoen voor de zwammen. In die periode werden de meeste geplande excursies afgelast. In die zin was het een herhaling van het voorafgaande jaar.

Maakten we over 2012 melding van 5 wandelingen en 3 werkavonden die wegens weersomstandigheden niet doorgingen, in 2013 annuleerden we 9 excursies en 4 werkavonden. De overige excursies, 10 in getal, gingen naar Veldersbos, Nederhemert, Boswachterij Dorst, Dongevallei, Loonse duinen, Prinsenpark Retie (B), Wijboschbroek, Gorp de Leye, Annanina’s Rust en de Oisterwijkse bossen. In totaal namen 87 leden aan deze tien wandelingen deel. Er werden 774 waarnemingen genoteerd in 349 soorten.

De laatste wandeling, bij het Kolkven in de Oisterwijkse bossen, op 17 november was door het uitblijven van nachtvorst nog heel succesvol: een vondstenlijst van 97 taxa was het resultaat. Na deze excursie werd het seizoen afgesloten met een gezamenlijk etentje bij restaurant Croy, ’t Stokske te Moergestel. Er namen 19 leden aan deel.

De 4 fotoavonden in het Natuurmuseum Brabant en de 8 werkavonden ten huize van Luciën Rommelaars werden in totaal door 97 leden bezocht. De jaarlijkse week naar de Eifel trok 10 deelnemers. Ook daar was door de droogte het resultaat van de wandelingen slechts matig, hoewel aanzienlijk beter dan in 2012. Tijdens de 12 wandelingen aldaar werden 947 waarnemingen genoteerd in 357 soorten.

Alle vondstenlijsten werden door Toon de Laat uitgewerkt en kwamen ter beschikking van de leden.

We mochten dit jaar weer enkele nieuwe leden verwelkomen, waardoor het ledenaantal aan het eind van het jaar 25 bedroeg.

Tilburg, 10 december 2013. Ger Bogaers

Krulhaarkelkzwam in de Oude Warande