Vlinders en libellen kijken, altijd met mooi weer! Citroenvlinder (foto: Jerina van der Gaag)

Contactpersoon: Jerina van der Gaag
E-mail: jerinavdgaag@hotmail.com Tel: 0318 02436

Waarom een Veldgroep Vlinders en libellen?

Het leren (her)kennen van dagvlinders en libellen is het doel van onze Veldgroep. Onze
enthousiaste groep vlinders- en/of libellentellers vindt het leuk om met elkaar het veld in te gaan en elkaar te helpen bij het op naam brengen van deze mooie insecten. Vooral ervan genieten is belangrijk. Onverwachte ontmoetingen met een bijzondere plant, een ringslang, een blauwborstje of een lepelaar maken een middag veldwerk extra speciaal.

Hoe komen we aan onze kennis?

•  Door te inventariseren en door cursussen,excursies en lezingen te organiseren
Door mee te doen met brede inventarisaties in diverse gebieden in de omgeving Groentje (foto: Mink Zijlstra)van Wageningen wordt je kennis al doende steeds groter. Omdat elk jaar een ander gebied geïnventariseerd wordt en elke vlinder- en libellensoort een voorkeur heeft voor een bepaalde leefomgeving, kan het jaarlijks verschillen welke soorten waargenomen worden. In de afgelopen jaren hebben we in uiteenlopende gebieden geïnventariseerd: van schrale heide met mantelvegetaties, beken, sprengen en vennetjes tot plasrijk uiterwaarden. Soms tref je zeldzame soorten aan, zoals de bruine vuurvlinder, heivlinder, rivierrombout of tengere grasjuffer.

Vanaf 1 april tot 1 oktober zijn leden van de veldgroep in het veld te vinden. Het streven is om wekelijks met een aantal leden te inventariseren. Het tellen gebeurt alleen bij mooi weer: een leuke bijkomstigheid! Bij elk bezoek een vaste route gelopen waarbij van iedere vlinder- en libellensoort wordt genoteerd hoe vaak deze gezien wordt. Gaandeweg krijg je steeds meer voor ecologische relaties, doordat je tijdens het wekelijkse bezoek in het veld naast de vlinders en libellen ook andere observaties doet, zoals het waarnemen van nectar- en/of waardplanten, het soort biotoop waarin je telt, enz.

Aan het eind van het vlinder- en libellenseizoen wordt een verslag opgemaakt met de resultaten van de inventarisatie. Deze gegevens kunnen door terreinbeheerders gebruikt worden in hun beslissingen over het beheer van het gebied. Zo dragen we bij aan de bescherming van de soorten.

•  Cursussen,excursies en lezingen Glassnijder (foto: Mink Zijlstra)
In de winter worden lezingen op het gebied van vlinders en libellen en/of opfriscursussen in het herkennen van de soorten georganiseerd.

In de zomer worden vlinder- en libellenexcursies georganiseerd naar interessante natuurgebieden. Zo zijn er al verschillende excursies naar de Eifel geweest en was ook het bezoek aan de Sint Pietersberg een groot succes.

Meedoen of kennismaken?
Vind je het leuk om naar vlinders en/of libellen te kijken en wil je er meer over te weten
komen, meld je dan aan! Je zit er niet elke week aan vast en voorkennis is geen vereiste. Je kunt altijd vrijblijvend een keer meelopen om te ervaren hoe het eraan toegaat.

Voor meer informatie bel of e-mail Jerina (zie onder contactpersoon).
Kijk eens in het webalbum van de KNNV naar het filmpje over het inventariseren.