Vignet VWG Vogelwerkgroep KNNV
Wageningen e.o.

De Vogelwerkgroep heeft ongeveer 130 leden. De vogelwerkgroep bestaat sinds 1946 als een werkgroep van de KNNV-afdeling Wageningen en omstreken.

Kort overzicht:

Invenrarisatie Oranje Nassau's Oord

Vignet voor ONOrapport

Dit verslag is als PDF  te downloaden. Het is het uitgebreide stuk waarvan in Pennevluchten 35(1) alleen een samenvatting is verschenen.

Lid worden?

Het lidmaatschap bedraagt € 20.- per jaar. Met digitaal abonnement op Pennevluchten € 16.- per jaar. KNNV leden zijn niet automatisch lid van de VWG. Studenten en leden onder de 18 jr betalen € 10,50.
Voor meer informatie of aanmelding als lid, kun je contact opnemen met de secretaris van de Vogelwerkgroep:
tel.: 0317-421288.

Nu meteen lid worden? Ga naar Aanmeldformulier.

Werkgebied
Ons werkgebied strekt zich uit rondom Wageningen en Ede. Het reikt van de Harskamp in het noordoosten op de Veluwe tot IJzendoorn aan de Waal in het zuidwesten, en van Renswoude in het noordwesten tot Valburg in de Betuwe in het zuidoosten.
Meer over ons werkgebied zie deze pagina.

Avifauna van Wageningen en wijde omgeving

In 1993 publiceerden wij een Avifauna van Wageningen op grond van gegevens vanaf 1946. De tekst van deze avifauna in nu hier digitaal beschikbaar voor die liefhebbers. Dit bestand is met de zoekfunctie op trefwoorden doorzoekbaar.

Inventarisaties
Broedvogel Monitoring Projecten (BMP)

Geïnteresseerd of heb je vragen? Neem contact op:
• Doortje Udo: doortje.udo@gmail.com of 0317-421288

Meer over BMP

Excursies
De VWG organiseert excursies, vaak in samenwerking met de moedervereniging KNNV . Minstens éen keer per jaar is er een vogelweekend, meestal in oktober op Schiermonnikoog. Jaarlijks worden er ongeveer 8 excursies georganiseerd voor KNNV- en vogelwerkgroepleden. De bestemmingen liggen zowel binnen als buiten het eigen werkgebied en staan onder leiding van zeer ervaren vogelaars. Zie verder ons activiteitenoverzicht.

Vogelbescherming
De Vereniging Vogelbescherming Nederland houdt via de zogenaamde "wetlandwachten" contact met de achterban over goede en slechte ontwikkelingen in wetlands zoals het Rijnuiterwaardengebied tussen Wijk bij Duurstede en Heteren en de Waaluiterwaarden tussen Tiel en Ewijk. Deze gebieden vallen onder de Habitatrichtlijn.

Voor praktijkvragen over vogelbescherming zoals "mag er gejaagd worden in een ganzenfourageergebied?" kun je nu terecht op Vogels en de wet, een speciale website van Vogelbescherming.

Ledenbijeenkomsten
De VWG houdt maandelijks bijeenkomsten waarop lezingen worden gehouden en waar ruim gelegenheid is om ervaringen en waarnemingen uit te wisselen. Dit is bij uitstek de gelegenheid om medevogelaars te ontmoeten. De bijeenkomsten vinden iedere maand plaats op de tweede donderdag van de maand. Klik hier voor het programma van de komende maanden.

Waarnemingen
De Vogelwerkgroep houdt als werkgroep via waarneming.nl de bijzondere vogelwaarnemingen bij in het werkgebied. Iedereen die via de website inlogt, krijgt inzage in de on-line database met waarnemingen uit het werkgebied.
In overleg met de webmaster kunnen VWG-leden ook de beschikking krijgen over waarnemingen van éen bepaalde soort en/of over een bepaalde periode.

Pennevluchten
De Vogelwerkgroep heeft een eigen kwartaalblad 'Pennevluchten'. Daarin schrijven de leden onder andere over: onderzoeksresultaten, excursies, interessante vogelgebieden in binnen- en buitenland, en vogelwaarnemingen in het werkgebied.

Sinds kort is het mogelijk een digitaal abonnement te nemen, dat kost 16 € per jaar (vier euro minder dan een gewoon lidmaatschap).

Hier de spreadsheet van 32(1) p. 31.(Ganzenprobleem)

Het bestuur
Het bestuur bestaat in uit de volgende leden: Linus van der Plas  (voorzitter), Anneke Zemmelink (bestuurslid activiteiten) en Femke Dolstra (secretaris),  Doortje Udo (penningmeester en beheerder ledenadministratie a.i.)  Henrik de Nie (bestuurslid, redactie Pennevluchten) en Rinse Wassenaar (bestuurslid zonder functie).
De vogelwerkgroep heeft twee ereleden: Herman Leys en Rinse Wassenaar.