Voornegroep2005
Met prachtig weer trokken we zaterdagochtend het duin in. Kaarten en aanwijzingen waar de bijzondere of zeldzame planten groeiden onder handbereik.
Het oude bezoekerscentrum is nu een kaal stukje zand, wat niet uitnodigt naar de heemtuin te gaan. Toch wel de moeite waard. Hier stond onder andere de kruisbladgentiaan.
Voorne, gamandegroep
Wij trokken verder het duin in op zoek naar de speciale plaatsen met zeldaamheden.
De eerste min of meer natte vlakte was raak. Was het platte bies en die andere borstelbies?
Even controleren met de flora.
Voorne, moerasgamanderVoorne, heelblaadjes
Rondom een poeltje vonden we zoals aangegeven de moerasgamander. Hoewel we in eerste instantie wat op het verkeerde been werden gezet door heelblaadje. Beide planten zijn in deze tijd even groot. Maar als je even verder kijkt zijn er duidelijke verschillen. Voorde moerasgamander is dit de enige groeiplaats in Nederland.
Voorne, weegbreefontijngroep
Als we doorlopen in de richting van het 'vliegveld' komen we langs een grotere poel.
Deze was flink begroeid met weegbreefontijnkruid, een plant die niet veel meer voorkomt in ons land en met uitsterven wordt bedreigd.
Hoewel de standplaats door Van der Marel wordt omschreven als voedselrijk, lijkt de poel voedselarm en mogelijk kalkrijk te zijn. De invloed van de zee kan mogelijk voor wat zout zorgen. In dezelfde poel troffen we ook lidsteng en chara major aan. Deze wijzen op hun beurt op wat voedselrijker water.

Deel deze pagina