Zaanstreek, boten
Voor de verandering een excursie per boot.
Het Wormer en Jisperveld is eigenlijk ook alleen goed vanaf het water te bekijken. Dus stapten we met z'n achten in mooie ranke roeiboten.
Zaanstreek, rietgroepZaanstreek, kleine veenbes
Zoals te verwachten zijn er veel rietlandjes. Maar tussen het riet vind je ook bijzondere zaken.
Op de Baanakkers van Natuurmonumenten vonden we kraaiheide en ronde zonnedauw, veenbes, lepelblad, padderus, veenpluis en moerasvaren. Maar ook veenmossorten zoals Sp rubellum, Sp palustre en Sp compactum.
Zaanstreek, varend
Van het ene eilandje naar het andere was het soms even aanzetten tegen de wind in. Een enkele regnbui kon ons niet deren. Schuilen onder de rietkraag hielp dan de meeste regen buiten boord te houden.
Onderweg kwamen we enkele malen moerasandijvie tegen op plaatsen waar nog een pionierstadium aanwezig was.
Zaanstreek, veenmosorchis
En dan het unieke deel, een randje schraalland met daarin een aantal veenmosorchissen. Maar verder ook waterpunge, moerasdroogbloem, zilte schijnspurrieen moeraszoutgras.
En ...........tot ons plezier een overvliegende roerdomp.
Een prachtig gebied met mooie vergezichten dat inderdaad alleen per (roei)boot goed bekeken kan worden. Je kunt je het enthousiasme van de 17e eeuwse schilders goed voorstellen. Het licht is er ook mooier door al dat spiegelende water. Een aanrader om nog eens terug te keren bij een volgende gelegenheid.
Zaanstreek, tjasker

Deel deze pagina