Trappistenbier voor de uilen

Dat was nog eens heerlijk! Met zijn tong likte hij de schors af. Zo’n zoet maal vind je niet zo snel in deze tijd. De uil genoot van de stroperige plek op de boomstam. Aan de witte vlekjes op zijn vleugel kon je zien dat het een wachtervlinder was.

Uilen zijn zowel nachtvogels als nachtvlinders. In veel natuurgebieden rondom Tilburg hoor je nu de beverige uilenroep van de bosuil. De nachtvlinders zijn veel moeilijker te ontdekken. Deze uilen hebben over het algemeen wat onopvallende bruine of grijze kleuren en een wat hoge rug. Als zij actief zijn in de nacht, dan zitten wij lekker binnenshuis. Omdat het de laatste weken nu niet bepaald buitenzit-weer was, kom je die nachtelijke fladderaars ook niet tegen. Dat is de reden dat er vrij weinig bekend is over het voorkomen van de voorjaarsuilen. Je ziet ze ook alleen maar in deze tijd, want als straks de echte lente begint, zijn zij allemaal dood.

Wachtervlinder (foto: Bob van de Dijk)

De wachtervlinder is een van de vele soorten uilen. Zijn vleugels zijn ongeveer twee centimeter lang en hebben een warme kaneel- of oranjebruine kleur. Aan de halvecirkelvormige lichte vlek op iedere vleugel is de soort eenvoudig te herkennen. De achterrand van de vleugels is gekarteld en met franjes versierd. Het is een gewone soort die verspreid over het land voorkomt en waarschijnlijk ook in parken en tuinen in Tilburg leeft.

Eind maart is de top van zijn vliegtijd. De volwassen vlinders die de winter hebben overleefd, zoeken een partner en leggen daarna eitjes. Dat doen ze vooral op eik, iep, spaanse aak, meidoorn en sleedoorn. De vlinders gaan daarna al snel dood, maar de rupsen zijn springlevend en zoeken in het donker lekkere verse bladeren. In juni zijn de rupsen al zover volgroeid dat ze zich verpoppen. Ze maken een ondergrondse cocon, waaruit in het najaar de nieuwe wachtvlinder kruipt.

De Vlinderstichting (www.vlinderstichting.nl) wil heel graag weten waar de wachtvlinders en andere voorjaarsuilen voorkomen. Je kunt bij hen de folder ‘Zoek Voorjaarsuilen’ bestellen en bekijken. Daarin staan tien verschillende voorjaarsuilen met een foto en informatie hoe je die soorten uit elkaar kunt houden en waar je waarnemingen kunt doorgeven.

De uilen hebben een nachtelijk bestaan. Hoe kom je er achter of ze in de omgeving voorkomen? De dieren zijn het actiefst in niet te koude nachten met vrij weinig of geen wind. Soms komt er een op het licht van een buitenlamp af. Wat ze nog aantrekkelijker vinden, is zoetigheid. Smeer op boomstammen plekken van 10 bij 10 centimeter in met een zelf gebrouwen stroopmengsel. Doe dat in de schemering en soms komen na een kwartier de eerste voorjaarsuilen al op bezoek. De Vlinderstichting geeft een basisrecept voor de natuurliefhebbende keukenprins of –prinses, waarmee een goed smeerbaar en plakkerig goedje vervaardigd kan worden. De verhoudingen zijn: 2 potten suikerstroop, 1 kilo suiker, een scheutje wijn of vruchtenlikeur en als extraatje bezinksel uit een flesje trappistenbier. De beginner kan ook starten met kleinere hoeveelheden. Willen ze niet meteen komen likken, dan kan nog wat overrijp fruit en allerlei soorten bier, wijn en sterke drank worden toegevoegd.

Deze Pasen wordt anders. Na het beschilderen van de eieren door de familie, wordt een stoopmengsel gemaakt. Samen met het paasbezoek geven we allerlei stammetjes plakkerige plekken en daarna met de zaklamp er op af om te zien of het werkelijk werkt.

Het nachtvlinderonderzoek loopt dan vast gesmeerd. En is de wachtervlinder komen opdagen, vier dit dan door lekker op de bank een trappistje te drinken. Dan heb je ook weer meteen nieuwe droesem voor een smeeractie in de buurt.