woensdag 21 november 2012

Als entomologen komen we veel teken tegen in het veld, en lopen we af en toe een tekenbeet op. Hierbij lopen we het risico dat we de 'ziekte van Lyme' opdoen. Een aantal collega's hebben dit al ervaren. De ziekte wordt veroorzaakt door een Borrelia bacterie die door Ixodes teken wordt overgedragen.

In het algemeen geldt: Als je de teek snel verwijdert (binnen 24 uur) is de kans op besmetting gering.

De ziekte van Lyme is voor het eerst beschreven in 1975 door het Department of Health van de University of Connecticut (UConn, Storrs, CT, USA). Een oplettende huisarts in Connecticut, die woonde in Old Lyme (CT), legde voor het eerst een verband met een tekenbeet. Vandaar de naam 'ziekte van Lyme'.
Ik werkte van 1974-1976 bij de Uconn en weet nog goed dat in 1975 in de locale universiteitskrant het eerste bericht verscheen van dit ziektebeeld. Toenderijd leek het er op dat het een lokaal probleem was in New England, het noord-oosten van de USA. Maar dat is intussen wel achterhaald; de ziekte van Lyme komt in Nederland ook overal voor. En is ook al eerder beschreven in Europa; zie http://en.wikipedia.org/wiki/Lyme_disease.

Het RIVM houdt momenteel een onderzoek naar de kans om de ziekte van Lyme op te lopen na een tekenbeet. Ze vragen om het opsturen van teken waardoor je gebeten bent. Informatie: www.tekenradar.nl. Op deze site vind je ook gegevens over het voorkomen van besmette teken in Nederland.

Uitgebreide recente informatie over de ziekte van Lyme kun je vinden in de uitgave van Bio-Wetenschappen en Maatschappij Kwartaal 1 2012. Deze is te bestellen (€6) of te downloaden als pdf via http://www.biomaatschappij.nl/

Dank zij DNA onderzoek is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat teken ziektes met een grotere diversiteit kunnen veroorzaken dan alleen 'Lyme". In april 2017 verscheen hierover een artikel in de NRC: 'Pas op voor de beet van de teek'.

Deel deze pagina