Marga Coesel | KNNV Uitgeverij/ Heimans en Thijsse Stichting, Zeist | 2018 | 193 blz. | € 12,95 | ISBN 9789050116954

Frederik van Eeden    door Marga Coesel

“Natuur! Voor U wil ik strijden, U wil ik behouden” schreef F.W. (Frits) van Eeden in 1855 in zijn dagboek. MargaCoesèl,schrijfster van biografieën van Jac.P .Thijsse, Eli en Jacob Heimans, wijdt dit boekje aan deze voorloper daarvan: de vader van auteur F. van Eeden. Frits werd in 1829 geboren in Haarlem, een centrum van kennis en kunst met de Hollandsche Maatschappij van Wetenschappen en Teylers Stichting. De Van Eedens waren bloemenkwekers. Frits zwierf liefst rond in de vrije natuur. Hij had geen talent voor de handel, verkocht het familiebedrijf aan de succesvollere buurman Krelage, maar was zeer actief als landelijk secretaris van de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Nijverheid, beheerder van haar collectie koloniale waren en redacteur van de Flora Batava, schrijft regelmatig in Album der Natuur (een keuze staat in het vaak herdrukte Onkruid, botanische wandelingen). Hij was inderdaad een pionier en zette zich speciaal in voor het ‘oerbos’ Beekbergerwoud, helaas gerooid in 1870-’71. Een zeer prettig leesbare, rijk geïllustreerde biografie van deze vroege natuurbeschermer. (GC)

Inkijkexemplaar