Datum: 
donderdag 16 mei 2019 20:00
Type activiteit: 
Lezing

 

 

Lezing: Opwarming van het klimaat

Op donderdagavond 16 mei 2019 geeft Dr. Ko van Huissteden een lezing over: ‘Ontdooiende permafrost, de joker in het klimaat’.

Opwarming van het klimaat gaat het hardst in het Arctisch gebied. Dat heeft ook grote gevolgen voor de permanent bevroren bodem. Het ijs in de bodem ontdooit langzaam maar zeker. Dat kan de opwarming van het klimaat versterken, doordat er meer broeikasgassen uit de bodem vrijkomen: kooldioxide en het veel sterkere broeikasgas methaan (moerasgas). Maar hoe gebeurt dat precies, is het echt zo erg als het weleens voorgesteld wordt of wordt het gevaar onderschat?  Een verhaal over vijftien jaar onderzoek in de Oost-Siberische toendra, Siberische kraanvogels en oude vliegtuigen, veenmossen en kraters, overstromingen in de toendra, de overeenkomsten tussen Nederland en Siberië. En wat is 'yedoma'? 

Ko van Huissteden is lid van KNNV Deventer. Hij is van huis uit Kwartairgeoloog /bodemkundige, is gepromoveerd op onderzoek naar permafrost in de laatste ijstijd in Twente en heeft vanaf 2004 onderzoek gedaan in Siberië aan permafrost-broeikasgasemissies en toendra-ecosystemen. De laatste expeditie was deze zomer. Ko is voor uitgeverij Springer een wetenschappelijk boek aan het schrijven over de koolstofcyclus in permafrost bodems. 

De lezing wordt op donderdagavond 16 mei gegeven in De Museumfabriek van 20.00 uur tot 22.00 uur. 

De Museumfabriek, Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede, 053 201 2099

Vrienden van DMF/RMT  gratis, niet-leden €5, koffie/thee gratis.

Vrienden van DMF/RMT dienen  hun lidmaatschapskaart mee te nemen.

 

Georganiseerd door: 
Vindt plaats in: 
Geschikt voor kinderen: 
Ja

Deel deze pagina