Presentatie Marker Wadden

Datum: 
10 sep 2019 - 19:30

De Marker Wadden zijn in 2018 open gegaan voor het publiek. Geert Kuitenbrouwer verbleef het afgelopen jaar een aantal keren op de Marker Wadden en kan enthousiast vertellen wat de ontwikkeling is wat betreft flora en fauna.

Minicursus Nationale tuinvlindertelling 6 t/m 28 juli 2019

Datum: 
2 jul 2019 - 14:00

Wilt u meedoen met de Nationale Tuinvlindertelling en kunt u de tuinvlinders goed herkennen? Het verschil tussen het koolwitje en citroenvlinder kent u misschien wel. Maar hoe weet u of er een distelvlinder of een dagpauwoog op de vlinderstruik zit? Als u erop gaat letten, ziet u steeds meer en lukt het de vlinders te herkennen en een naam te geven. De KNNV en de ASZ (senioren Zeist) organiseren weer een minicursus ‘Dagvlinders herkennen’. De cursus bestaat uit één les met een excursie in de bloemrijke Botanische Tuinen te Utrecht om het geleerde in praktijk te brengen.
Frans van Bussel is de docent van deze cursus, die ontwikkeld is in samenwerking met de Vlinderstichting en de KNNV. In deze minicursus leert u hoe u dagvlinders kunt herkennen en benoemen. En u leert hoe u vlinders in uw tuin krijgt. Na deze minicursus kunt u succesvol meedoen met de tuinvlindertelling van 6 juli tot en met 28 juli 2019.
U kunt kiezen uit:
1. Les op dinsdagmiddag 2 juli (14.00 tot 16.00 uur) met daarna de excursie op vrijdagmiddag 5 juli (14.00 tot 16.00 uur)
of
2. Les op dinsdagavond 2 juli (19.30 tot 21.30 uur) met daarna de excursie op zondagmiddag 7 juli (14.00 tot 16.00 uur)

Lezing over de wilde bij

Datum: 
26 jun 2019 - 20:00

Op woensdag 26 juni 2019 geeft Pieter van Breugel een unieke lezing over de wilde bij in Idea Bibliotheek Zeist.
In ons land komen naast de bekende honingbij meer dan driehonderd soorten bijen voor. We noemen ze wilde bijen, omdat ze hier inheems zijn, dus 'in het wild' voorkomen. De ruim twintig soorten hommels rekenen we ook tot onze wilde bijen. Hommels vormen kolonies met vele dieren in één nest. De meeste inheemse bijen doen echter alles alleen en heten daarom solitaire bijen. Omdat ze ons niet steken en dus niet lastig zijn, zijn ze onbekend. Vele van deze soorten zijn gespecialiseerd op bepaalde planten en worden sterk bedreigd door de negatieve invloed van de mens op de flora. De bijen worden vaak genoemd naar hun uiterlijk of gedrag.

Pieter van Breugel is auteur en fotograaf van het schitterende boek: “Gasten van Bijenhotels” en houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en met het aanbieden van nestgelegenheid. Hij geldt intussen als een autoriteit en zal uit eigen ervaring puttend en aan de hand van werkelijk unieke opnames een wonderlijke insectenwereld voortoveren, die u zal verleiden om de bijen in uw eigen omgeving meer en beter te gaan bekijken en te helpen aan nestgelegenheid en voedsel. Daarbij gaat het met name over de vele inheemse soorten bijen en wespen, die u niet lastig vallen, die niet steken, niet in kolonies leven, maar die wel onze bloemen bestuiven en luizen, vliegen, rupsen en andere lastige dieren wegvangen. Wolbijen, behangersbijen, metselbijen, goudwespen, metselwespen, vliegen¬doders, spinnendoders en andere intrigerende dieren zullen minder geheimen hebben na deze avond.
Groene lezingen
Dit is de derde lezing in een reeks van vier die Idea Bibliotheek Zeist in 2019 organiseert in samenwerking met de lokale natuur- en milieuorganisaties (Stichting Milieuzorg Zeist, KNNV, team NDC van de Omgevingsdienst regio Utrecht) en de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ).

Dagexcursie weidevogels Eempolder

Datum: 
8 jun 2019 - 06:45

De weidevogelexcursie Eempolder op zaterdag 16 maart is door regen en harde wind vervallen. Deze excursie volgt nu de route van Natuurmonumenten en begint bij de parkeerplaats bij Theetuin Eemnes, Meentweg 131, Eemnes. Deze is bij aankomst (ca. 7.30 uur) nog niet open dus koffie, brood e.d. zelf meenemen.

IVN De Bilt: mierenwandeling Leyense bos

Datum: 
12 mei 2019 - 11:00 tot 12:30

Wil jij meer weten over mieren?

Weet je dat het een van de meest voorkomende dieren in Nederland is?
Er zijn veel verschillende soorten, ook in onze omgeving. Een van de grootste in ons land levende mieren is de bosmier, ook hiervan zijn er meerdere soorten. In Beukenburg leeft de rode kale bosmier. Hij leeft met meerdere kolonies samen in een volk en ze maken spectaculair grote mierennesten. Soms met wel acht kolonies bij elkaar in de buurt.

Minicursus dagvlinders: lezing en excursie

Datum: 
20 jun 2019 - 20:00 tot 22 jun 2019 - 14:00

De afdeling Utrecht organiseert ook een minicursus dagvlinders. Hierbij de gevraagde informatie:

Excursiedata: 20 juni lezing en zaterdag 22 juni excursie

Tijdstip: lezing: 20:00 uur tot 22:00 uur

               excursie: 12:00 uur tot 14:00 uur

Locatie: lezing: Griftsteede, van Swindenstrrat 129, Utrecht

               excursie: landgoed Oostbroek, start bij Het Winkeltje van Oostbroek, 

               Bunnikseweg 45a, De Bilt

Maximum aantal deelnemers: 30

Plantage Willem III en Grebbenberg

Datum: 
15 jun 2019 - 08:30

 

Plantage Willem III en Grebbenberg

Plantage Willem III is een glooiend gebied op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug.
Op de Plantage bevinden zich diverse sneeuwsmeltwaterdalen uit de laatste ijstijd.
Wij gaan onder andere op zoek naar drie soorten warkruid.

Zouweboezem

Datum: 
11 jun 2019 - 09:00

 

Zouweboezem, excursie op dinsdag met Hans Boekhout als gids.

De Zouweboezem is een boezemgebied bij Ameide, dat tussen 1370 en 1373 werd gegraven om het overtollige water op te vangen uit de polders in de Vijfheerenlanden.
Door het gebied loopt de Oude Zederik, ook wel Zouwe genoemd. Hier broeden Zwarte sterns en Purperreigers.

Deel deze pagina

Abonneren op Utrecht