Op jacht in het donker: vleermuizen

Datum: 
19 sep 2018 - 19:15

Het is altijd spannend om in het donker op zoek te gaan naar wat we meestal niet te zien krijgen.
We komen ze in de schemering wel eens tegen, onze vleermuizen, maar vaak is dat zien een toevalstreffer. 

Minicursus Libellen en Juffers

Datum: 
8 jun 2018 - 19:30

De paardenbijter en het lantaarntje, de watersnuffel en de platbuik: wie wil nu niet met deze prachtige beestjes kennis maken? Doe mee met deze minicursus voor een introductie in de wereld van deze kleurrijke insecten. Op de eerste avond van de cursus zal de Amsterdamse libellenspecialiste Trees Kaizer een presentatie geven over de bouw en levenswijze.

Nazomer/najaarswandeling op landgoed Huis te Vogelenzang.

Datum: 
8 sep 2018 - 08:30

Deze wandeling is bedoeld om gezellig te wandelen, waarbij we onderweg aandacht besteden aan de dingen die we tegenkomen en gebruik maken van de kennis die in de groep aanwezig is. Een ieder kan op deze wijze een aandeel hebben in de excursie.

De wandeling begint bij de kerk in Vogelenzang, vandaar nemen we het kerkepad naar Huis te Vogelenzang.
De wandeling duurt ongeveer 2 ½ uur.

Vogel- en plantenexcursie Kennemerstrand bij IJmuiden

Datum: 
16 jun 2018 - 08:00

Het Kennemerstrand is een door de natuurvereniging al eerder bezocht  natuurgebied van ca. 50 hectare groot net ten zuiden van de pier van IJmuiden. Er is veel zeer boeiende flora te vinden en staat  aangeschreven als een van de soortenrijkste duinvalleien. De Vrienden van het Kennemerstrand  doen jaarlijks onderzoek en treffen ongeveer 10 orchissoorten aan. Denk daarbij aan de vleeskleurige orchis, de groenknolorchis, de moeraswespenorchis en vanzelfsprekend de rietorchis. We laten ons verrassen welke soorten we op deze zaterdag zullen aantreffen.

Roeiexcursie Botshol o.l.v. Jan Simons

Datum: 
22 jun 2018 - 10:00

 We roeien via de Bruggesloot naar de Vliet, onderwijl lettend op de bloeiende moerasflora in het riet langs de oevers. In de Vliet kunnen we een stukje gemaaid veenmosrietland betreden alwaar we kunnen genieten van de Welriekende nachtorchis en de Rietorchis. Vanaf de Vliet roeien we naar de grote plas ‘Grote Wijhe’ en via de ‘Kleine Wijhe’  terug naar de Bruggesloot. Onderwijl letten we op oever- en waterplanten, libellen en vogels (o.\a. Lepelaar en Aalscholver). Als het water voldoende helder is hopen we ook kranswieren op te dreggen en misschien ook Groot Nimfkruid.. Om ca.

Midzomerplantenjacht o.l.v. Peter Wetzels D14, Midzomerplantenjacht Hilversumse kanaal Hok : 136-470

Datum: 
16 jun 2018 - 10:30

De excursie duurt tot 16.00. Koffie/thee pauze in Intratuin Hilversum. Het hok van het Hilversumse kanaal is vrij landelijk: er loopt een kerkepad doorheen : het Oppad, dus de veenweiden zijn goed te bezoeken. Er is ook bebouwing aan weerszijden van de ’s Gravelandse Vaart. Aanmelden (verplicht en moet voor 8 juni) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar floronamsterdam@gmail.com. Zet in de titel Aanmelding Hilversumse kanaal.

Streepexcursie Amsterdam-Slotervaart o.l.v. Peter Wetzels

Datum: 
2 sep 2018 - 10:30

 D 14, Streepexcursie Amsterdam-Slotervaart Hok : 116-484. Verzamelen om 10.30 bij (Coördinaten 131.41 – 496.40). De excursie duurt tot 16.00. Koffie/ theepauze in het Slotervaartziekenhuis. Een echt stadshok. Veelal nieuwbouw van deze eeuw met veel groenstroken. In 1993 voor het laatst intensief bekeken. De streepexcursie is ook voor beginnende inventariseerders. Basiskennis van de Flora is vereist. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte).                                 

Nacht van de Vleermuis o.l.v. Fons Bongers

Datum: 
24 aug 2018 - 21:00

In het kader van de Internationale Nacht van de Vleermuis wordt in 2018 door de KNNV Amsterdam wederom aandacht besteed aan onze meest intrigerende nachtelijk vliegende vrienden. In het Flevopark en omgeving, zullen we een mooie wandeling maken. Tijdens de wandeling zullen we mede met behulp van vleermuisdetectoren waarschijnlijk de meest voorkomende soorten vleermuizen waarnemen zoals gewone dwergvleermuis, laatvliegers, rosse vleermuis en ruige dwergvleermuis, maar mogelijk ook voor Amsterdam zeldzame soorten zoals watervleermuis en …

Heidewandeling in de duinen van Schoorl o.l.v. Ria Simon

Datum: 
10 aug 2018 - 10:30

In de prachtige heidevelden gaan we op zoek naar de dennenorchis en het rondbladig wintergroen. Drie soorten heide kunnen we hier aantreffen : struikheide, gewone dophei en kraaiheide. Het is de bloeitijd van de struikheide, wat zorgt voor een prachtige paarse kleur in het gebied. Een korte of langere tocht is mogelijk ter plekke te overleggen, maar wel een hele dagexcursie, dus lunch meenemen. OV :trein : Amsterdam CS (ri Den Helder) 9.09 uur, A’dam Sloterdijk 9.15 uur. Uitstappen : station Alkmaar 9.46 u. en daar overstappen op bus 151 (ri Julianadorp) om 10.08 uur.

Streepexcursie Monnickendam o.l.v. Peter Wetzels D14, Streepexcursie Monnickendam: centrum Hok: 131-496

Datum: 
5 aug 2018 - 10:30

De excursie duurt tot 16.00. Koffie/thee pauze in Coffee & Cacao. Een afwisselender hok is in Monnickendam niet te vinden: een stuk van de oude kern, een nieuwbouwwijk, een stuk van de oude zeedijk en een recreatiegebied. Ook veel verschillende soorten wateren: haven, IJsselmeer en diverse sloten en plasjes. In 1994 voor het laatst intensief bekeken. De streepexcursie is ook voor beginnende inventariseerders. Basiskennis van de Flora is vereist. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte).

Deel deze pagina

Abonneren op Noord-Holland