Alkmaar: lezing door Natasja Nachbar over dynamiek in de duinen.

12 dec 2019 - 20:00

Donderdag 12 december: lezing door Natasja Nachbar met als titel:
"Dynamisch duin, nut en noodzaak in veranderende tijden."

Deze eerste “Door-leden-voor-leden” avond is op donderdag 12 december in de kantine van “de Rekere”, Helderseweg 63 A, 1877 BB Alkmaar. Aanvang 20:00 uur, kantine open 19:30 uur.

Bergen: excursie Mossenwerkgroep naar Nesdijk en Paddenpad

8 nov 2019 - 13:00

Vrijdag 8 november: excursie Mossenwerkgroep naar de natuuroevers in Bergen

We gaan het nog een keer proberen. Tijdens een excursie van de Plantenwerkgroep ontdekten we een oever met interessante mosbegroeiing langs de Nesdijk in Bergen. We gaan hier eens uitgebreid struinen. We gaan ook nog even kijken bij de moeraszone langs het Paddenpad.

Verzamelen om 13.00 uur op de hoek van de Nesdijk en de Meerweg.

Daslook fiets-excursie in het Amsterdamse Bos o.l.v. Hein Koningen

25 apr 2020 - 10:00

De laatste decennia heeft daslook zich in het Amsterdamse Bos spectaculair uitgebreid. Oorspronkelijk groeide dit in het voorjaar rijk bloeiende, wilde inheemse bosgewas alleen op het Vogeleiland, waar het was aangeplant. De toenmalige beheerder zaaide ook wel eens wat in de directe omgeving van deze toen prachtige heemtuin. Vanhier vond het zijn weg naar vele plekken in Het Bos. Daarbij zal het publiek wel een handje geholpen hebben, maar mogelijk zagen de beheerders van Het Bos zijn grote schoonheid en zorgden voor de werkelijke, grootschaliger verspreiding.

Stinsenplanten-excursie naar het Landgoed Beeckestijn, Velsen-Zuid (Velsen), o.l.v. Ria Simon

17 apr 2020 - 10:00

Beeckestijn is een typisch 18e -eeuwse buitenplaats, in het verleden in bezit van Amsterdamse regentenfamilies. Zij werd geroemd om haar tuinen. Tot 1952 was dat de familie Boreel en nakomelingen. Daarna kwam het in handen van de gemeente Velsen en sinds 2011 beheert Natuurmonumenten de tuinen en het parkbos van dit rijksmonument. De enorme tuin werd in fasen aangelegd, o.a. door de bekend landschapsarchitect Johann Georg Michael. Hij maakte voor het inmiddels toegevoegde achterpark een natuurlijk landschapspark met slingerende beek.

Vroege vogel fiets-excursie naar Diemerpark en Vijfhoek o.l.v. Tobias Woldendorp

11 apr 2020 - 05:30

We verzamelen voor deze vroege fiets-excursie om 05.30 uur aan de voet van de Nesciobrug, IJburgzijde. Nu al aangeven wat we allemaal kunnen verwachten is door het bizar warme en later weer natte halfjaar bijna niet te doen, maar dat we cetti’s zangers en blauwborsten zullen horen is evident! Naast fietsen lopen we een klein stuk in een drassig terrein. Aanmelden is niet nodig. Het mobiele nummer van Tobias is wel handig, dus als je iets te laat bent, bel 06.52143646

Sneeuwklokjeswandeling in het Amsterdamse Bos o.l.v. Ria Simon

21 feb 2020 - 10:00

We gaan de grote groeiplekken van het gewone sneeuwklokje opzoeken zoals die zich hebben ontwikkeld op de voedsel- en kalkrijke kleigrond van Het Bos. Onder het al goed op leeftijd komende loofbos van zomereik, gewone esdoorn, beuk en es doet het zeer natuurlijk aan.
OV: van Amsterdam RNet bussen 347 en 357, uitstappen halte Kruiskerk, Amstel¬veen. Vanhier in westelijke richting lopen via de Charlotte van Montpensierlaan,

Lezing: ‘De grote overtocht’ door Paul Wittkämper

15 feb 2020 - 20:00

Op zoek naar een ander tijdperk nemen we een kijkje boven de poolcirkel waar de toendra gehuld is in een witte deken. Overal ruimte, rust en absolute stilte, waarin de mens een eigen leven kan leiden. Een land waar geen opgedrongen levensritme heerst. Ruim 35 jaar geleden reisden we af naar dit hoge noorden, met als doel een reportage te maken over een grote overtocht van oeroude geweidragers:‘rendieren worden zwemdieren’. Ook zien we auerhoen en korhoen in deze omgeving.

Vogelexcursie zee- en kustvogels naar de Zuidpier van IJmuiden o.l.v. Fons Bongers

25 jan 2020 - 10:35

Het is een dagexcursie, bij echt winterweer laarzen en poolkleding mee. In geval van twijfel met het weer (harde regen, mist, pak sneeuw, ijzel, e.d.) kan de excursieleider besluiten de excursie niet laten doorgaan. In dat geval moeten deelnemers de excursieleider de avond voor de excursiedatum bellen (tussen 18-20 uur), tel. 0657623212 om zich te informeren.
Het gebied tussen de pieren van IJmuiden is een bijzonder vogelgebied. Vooral in de winter kunnen we er bijzondere soorten van de kust treffen.

Abonneren op Noord-Holland