Jac. P. ThijsseDit jaar is het 150 jaar geleden dat Jac. P. Thijsse werd geboren. De boodschap van deze natuurbeschermer van het eerste uur is nog steeds actueel. Daarom organiseren de Heimans en Thijsse Stichting, Thijsse’s Hof, de KNNV en IVN in 2015 diverse activiteiten. Ter nagedachtenis van Thijsse, maar vooral om zijn gedachtegoed in ere te houden. (Zijn onschatbare bijdrage aan de natuurbescherming lag vooral in het populariseren van de natuur bij een groot publiek.) Ook andere organisaties, zoals Natuurmonumenten, besteden aandacht aan het Jac. P. Thijssejaar.

Activiteiten
Diverse afdelingen van de KNNV en het IVN organiseren dit jaar speciale Jac. P. Thijsse-excursies. Raadpleeg voor informatie over deze activiteiten de agenda’s op de websites: www.knnv.nl en www.ivn.nl.

En meer
Later dit jaar wordt nog een publicatie verwacht van de hand van dr. Marga Coesèl over Jac. P. Thijsse. Dit boekje zal net als Eli Heimans – Uit de schaduw van Jac. P. Thijsse worden uitgegeven door de Heimans en Thijsse Stichting.

Archief
- Tentoonstelling "Holland op z’n mooist". In het Gemeentemuseum Den Haag was van 4 april t/m 30 augustus 2015 de tentoonstelling "Holland op z’n mooist" te zien, in samenwerking met Natuurmonumenten. Natuurmonumenten bestaat dit jaar 110 jaar; Thijsse was een van de oprichters.

Poster symposium- Symposium "De toekomst van de groene stad". De Heimans en Thijsse Stichting organiseerde in samenwerking met KNNV, IVN en Thijsse’s Hof op 29 augustus 2015 het symposium "De toekomst van de groene stad", in Gemeentemuseum Den Haag.

- De aftrap van het Thijssejaar was op 21 maart in Thijsse’s Hof met de presentatie van het boek: Thijsse's Hof, natuurtuin van Kennemerland. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten, en Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes. Tijdens de bijeenkomst ontving dr. Marga Coesèl, bioloog en schrijfster van boeken over Heimans en Thijsse, de Oudemans-medaille van Natuurmonumenten. Meer informatie: www.thijsseshof.nl.

- Prof. Frank Berendse, voorzitter van de Heimans en Thijsse Stichting, is hoogleraar Natuurbeheer en plantenecologie in Wageningen en auteur van Natuur in Nederland (KNNV Uitgeverij). Van de wandelingen die hij in zijn boek beschrijft is ook een wandelapp gemaakt: Natuur in NL. De app is gratis te downloaden op iTunes App Store en Google Play Store. Een van de wandelingen is de Thijssewandeling op Texel. Meer informatie over het boek en de wandelapp: www.natuurinnederland.nl.

- Hans van Os, kenner van Jac. P. Thijsse en drijvende kracht achter het herdenkingsjaar, schreef vier korte artikelen over het leven en de betekenis van Thijsse. De artikelen zijn geschikt voor publicatie in afdelingsbladen, websites, lokale en regionale media. De artikelen zijn onder aan deze pagina te downloaden. De artikelen in Word zijn aan te vragen via bureau@knnv.nl.