Dit jaar lijken de bomen hun gekleurde bladeren al wat vroeger los te laten. Ook het getok van de vallende eikels hoor je al volop. Maar dat de afgelopen weken zelfs eekhoorns uit de boom omlaag vielen, is natuurlijk heel bijzonder. Misschien doen ze het om aandacht te vestigen op 2014, het jaar van de eekhoorn.

De rode eekhoorn staat bekend als de trefzekere springer van tak tot tak door de boomkruin. De staart kan wel bijna 25 centimeter lang worden en is ideaal om in de lucht het evenwicht te bewaren. De afstand wordt goed ingeschat en ze grijpen de takken vast met hun lange tenen en nagels. In het noordoosten van Nederland zijn meerdere eekhoorns dood uit de bomen gevallen. Mogelijk dat de dieren het parapokkenvirus hebben opgelopen, waardoor vijftig jaar geleden bijna de helft van alle Nederlandse eekhoorns stierven. De oorzaak wordt nuonderzocht. Laten we hopen dat de uitslag meevalt, want het ging de laatste jaren toch al minder met de eekhoorns in Midden-Brabant. Dat kwam waarschijnlijk doordat er weinig eikels en beukennootjes waren.

Twee weken geleden was ik bij de heropening van het regionaal archief en plots kwam het verhaal van een andere eekhoorn uit de lucht vallen. Aan de muur hing een foto van de ingang van het voormalige dierenpark aan de Bredaseweg. Het Tilburgs Dierenpark van Van Dijk handelde ook in dieren. Zo kwamen in 1970 vijfhonderd Siberische grondeekhoorns aan bij het park. De niet schuwe dieren lijken veel op ‘Knabbel en Babbel’, de twee eekhoorntjes uit de tekenfilms van Walt Disney. Ze zijn veel kleiner dan de gewone eekhoorn. Op de rug lopen negen strepen, afwisselend zwart en licht gekleurd. Oorspronkelijk komen ze uit Rusland en Oost-Azië.
Tijdens het vervoer van de dieren was de verpakking kapot gegaan. De lading werd geopend en alle dieren roken de vrijheid en doken het park in. Ook na de sluiting van het dierenpark in 1973 hebben ze zich goed weten te handhaven. Het is de enige plek in Nederland waar de gestreepte eekhoorns zich al jaren met succes voortplanten. Vanuit het dierenpark aan de rand van de Oude Warande hebben zij zich o.a. ook gevestigd in het Wandelbos en Vredelust en Heidepark.

Knabbel (foto Menno Hornmann)Knabbel (foto Menno Hornmann)

Het lijkt erop dat de rode eekhoorn en de grondeekhoorn goed samen kunnen leven in hetzelfde gebied. De grondeekhoorn heeft een andere leefwijze dan onze inheemse rode pluimstaart, waardoor ze elkaar misschien weinig voor de voeten lopen. De rode eekhoorn leeft vooral in boomkruinen en heeft daar ook zijn nest. Hoewel de grondeekhoorn ook heel goed kan klimmen, blijft hij op de grond of op laaghangende takken rondscharrelen.
Zowel de rode eekhoorn als de Siberische grondeekhoorn zijn nu nog actief. Allerlei zaden en vruchten worden verzameld en als wintervoorraad verstopt. Een echte winterslaap houdt onze inheemse eekhoorn niet: af en toe wat slapen in zijn nest en tussendoor weer wat eten en drinken. De grondeekhoorn houdt wel vier maanden lang diverse korte winterslaapjes.

Met het ouder worden van de bomen in de buitenwijken van Tilburg en in de omliggende dorpen, worden de bewoners soms verrast met een bezoek van een eekhoorn. Tijdens dit jaar van de eekhoorn willen een aantal zoogdierliefhebbers weten waar de rode en de grondeekhoorn op dit moment voorkomen. Zitten ze ook binnen de ringbanen? Ziet u er een voorbij springen, meldt dan de soort en de plek bij Theo Peeters (ptheo@xs4all.nl). We zijn zeer benieuwd waar en hoe ver ze in de stad zijn doorgedrongen.

De herfst barst nog in alle hevigheid los. Laat de bladeren maar vallen en hopelijk zitten er verder geen eekhoorns meer tussen.