Foto's.... ©.

Agenda activiteiten, excursie's, vergaderingen en verslagen in 2020.

Excursie's
Voor de leden van de VWG wordt er jaarlijks een aantal excursies georganiseerd. Het doel van deze excursies is om met zijn allen naar een leuk gebied in de buurt of wat verder weg te gaan. Er is volop ruimte om gezellig bij te kletsen en ervaringen uit te wisselen en er natuurlijk flink op los te vogelen.
Enkele jaarlijks terugkerende excursies zijn die naar de Brouwersdam in januari, de Nachtzwaluwen van Putte in juni, De huttentocht in september en natuurlijk ook een Ganzenexcursie in november.
De excursies zijn alleen voor leden maar heb je een keer zin om de sfeer van onze VWG te proeven neem dan gerust eens contact op met de Coördinator excursie's Elly S, Kijk op contacten overzicht activiteiten voor telefoonnummer. Voor e-mail: Contact

Vertrekplaats excurusie's
De maandelijkse vogelexcursies vertrekken over het algemeen vanaf het parkeerterrein van Sportpunt Zeeland in Goes. Bij uitzondering, maar dan wordt het duidelijk van tevoren gezegd, vertrekken we ook wel eens bij de “carpool parkeerplaats” afslag Colijnsplaat aan de voet van de Zeelandbrug of de parkeerplaats bij de afslag Wolphaartsdijk/Wilhelminadorp langs de Delta weg of de Carpool bij Vierwegen Kapelle langs de A 58 en ook in Rilland kunnen mensen aansluiten. We verdelen ons zoveel mogelijk over de auto’s en bespreken van tevoren met de bestuurder over een eventuele tegemoetkoming in de brandstofkosten. Vraag altijd of de bestuurder een inzittendenverzekering heeft.
De excursieleider beslist bij slecht weer of het zinvol is om de excursie door te laten gaan. Van tevoren wordt vermeld of het om een halve dan wel hele dag excursie gaat. Houd er echter rekening mee dat de tijd niet altijd exact te plannen is.
Als u zich interesseert voor vogels en wat er allemaal omheen gebeurd kunt u gerust een keer mee op deze onderstaande excursies en activiteiten, u kunt informatie inwinnen op de pagina vogelwerkgroep Info Lidmaatschap.


Foto's.... ©.

Foto's logo Marianne T. ©.


Agenda activiteiten, excursie's, vergaderingen en verslagen in 2020.
 

Zaterdag 4 januari2020.
Tellingen kiekendieven winter 2019/2020

Zaterdag 18 januari 2019.Midwintertelling.

 
Zaterdag 25 januari 2020.
Brouwersdam excursie. Start: 9.30 uur carpool Deltaweg Katseveerweg Wilhelminadorp. Eind: 14.00 uur weer terug te zijn op de carpool.
Nodig: Verrekijker en /of telescoop. Lunchpakket en warm drinken. Warm aankleden en dito schoenen. En een Goed humeur
Aanmelden bij Elly S. Via email: Contact.
Bij twijfel over het weer 0617775648 maar dan moet het spekglad zijn en windkracht 10. Meestal gaat het door.

Dinsdag 11 februari 2020.
ALV (Algemene Leden Vergadering) Hierbij wordt u hartelijk uitgenodigd. 
Plaats MEC gebouw (bij de kinderboerderij Hollandse Hoeve te Goes) Kattendijksedijk 23 Goes. Aanvang 19:30 uur.

Donderdag 20 februari 2020. 
Jaarvergadering kerkuilenwerkgroep. aanvang: 19.30 uur, locatie: MEC, Kattendijksedijk 23, Goes
 
Zaterdag 22 februari 2020.
Slaapplaatstelling Grote Zilverreiger, Aalscholver Tellen kan van 14 februari tot en met 1 maart, met als voorkeursdatum 22 februari. Zon op 07.42 uur; zon onder 18.05 uur.

Dinsdag 3 maart 2020.
Zeeuwse Roofvogelavond van 19:30-21:30 uur op het kantoor van Het Zeeuwse Landschap, Brugstraat 51, 4475 AN Wilhelminadorp.

Vrijdag 12 maart 2020.
Fotolezing door Tonnie Outermans. rondreis door Armenië. 20.00 uur milieu educatie centrum Hollandse hoeve
Kattendijksedijk 23 goes.
 
Zaterdag 11 april 2020.
Samenkomst van alle kerkuilen controleurs uit Zeeland. kerkuilen werkgroepen in Zeeland.van 13:00 uur tot 17:00 uur. Ieind maart/begin april komt er een definitieve agenda. 
Hierbij dan ook de vooraankondiging voor de samenkomst: Waar: Locatie: Milieu Educatie Centrum, Kattendijksedijk 23, Goes
 
Vrijdag 17 april 2020.
Introductie avond voor nieuwe KNNV-VWG leden leden. Plaats MEC gebouw (bij de kinderboerderij Hollandse Hoeve te Goes) Kattendijksedijk 23 Goes. Aanvang 19:30 uur.
Peter neemt dit op zich en organiseert dit, waarop iedereen welkom is.
 
Zaterdag 25 april 2020.
Sint Laurense Weihoek Walcheren

Dindag 19 mei 2020.
ALV (Algemene Leden Vergadering) Hierbij wordt u hartelijk uitgenodigd. 
Plaats MEC gebouw (bij de kinderboerderij Hollandse Hoeve te Goes) Kattendijksedijk 23 Goes. Aanvang 19:30 uur.

Zaterdag 13 juni 2020.
Markiezaatmeer.
 
Zaterdag 22 augustus 2020.
Fort Rammekens en bos.
De excursie naar Fort Rammekens en bos is afgelast.

Zaterdag 12 september 2020.
VWG-Walcheren organiseert dit jaar de Zeeuwse Vogelaarsdag. Reserveer deze datum in je agenda.
Nadere informatie over het programma volgt in de loop van de zomer. Wel is al bekend dat de dag wordt afgesloten met de jaarlijkse Walcherse BBQ in de tuin en open schuur bij Wouter van Zandbrink. Een prachtige locatie. Uiteraard zijn onze Zeeuwse vogelaarsgasten van harte welkom. De kosten van de BBQ, inclusief een drankje zijn geraamd op € 18,- per persoon.
Met vriendelijk groet, Barbara Voogt. Secretariaat VWG Walcheren. Is afgelast.
 
Zaterdag 19 september 2020.
Excursie Veerse bos en kreken op 19 september 2020. Een wandeling door het oude bos, langs de kreken en de rietlanden. Een gebied waar we in het naseizoen gaan kijken en luisteren naar vogels in de omgeving. Ook is het interessant om het natuurgebiedje aan de Polredijke te gaan kijken naar vogels in en rondom het Veerse meer, in de buurt van de duikplaats. Vanwege de corona wordt er niet gestopt voor een carpoolplek en we houden de gebruikelijke regels in acht. 
Start van de excursie is om 9.30 uur op de parkeerplaats aan de Kraaiennestweg in Veere. Het duurt tot 12.00 uur.
Het is een eindje verder van de Landschuurweg 5, waar vorig jaar de excursie begon in het voorjaar.
Neem waterdichte schoenen mee. Verder eten/drinken mee. Verrekijker niet ontbreken.
Aanmelden per email naar Elly S. email: Contact
Bij minder dan 4 personen en bij zeer slecht weer gaat het niet door.
 
Zaterdag 21 november 2020.
Inlagen, Wanteskuup en Keihoogte van Noord-Beveland 

 
Coördinator excursie agenda Elly S, kijk op contacten overzicht activiteiten voor telefoonnummer e-mail: Contact 

Info: secretaris en contactpersoon Cees L, email: Contact

Zie hier alle activiteiten en excursies en uitgebreide informatie op: Online VWG Activiteiten Agenda.

Wil je graag een activiteit/excursie bijwonen van de KNNV Afdeling Bevelanden (Vereniging Voor Veldbiologie) kijk dan even op: Activiteiten KNNV Afdeling Bevelanden.

 
Vergaderlocaties VWG-Ledenvergaderingen MEC De Bevelanden Kattendijksedijk 23 Postbus 2316, 4460 MH Goes www.mecdebevelanden.nl 
En in het en in het Informstiecentrum van Natuur Monumenten aan de Zwaaksedijk 5 Kwadendamme.

Vergaderlocaties VWG-Ledenvergaderingen MEC De Bevelanden Kattendijksedijk 23 Postbus 2316, 4460 MH Goes.Agenda activiteiten, excursie's, vergaderingen en verslagen uit 2019.


Za. 5 januari 2019
Kiekendieftellingen winter 2017/18.


Za. 2 februari 2019. 
Kiekendieftellingen winter 2017/18.

Za. 9 februari 2019. 
In verband met de verwachte harde wind is deze excursie afgelast!

Uitnodiging voor de jaarlijkse excursie naar de Brouwersdam. Plaats van samenkomst: carpoolplaats aan de Deltaweg nabij Wilhelminadorp. Vertrek: exact om 09.30 uur. Terug op carpoolplaats: 15:00 uur of eerder. Aanmelden per mail bij: Bram T. e-mail: Contact. We gaan eerst naar de Zuidkust van Schouwen via de afslag Heerenkeet naar o.a. de Flaauwers Inlagen. Vervolgens via Ellemeet richting de Brouwersdam. Vervolgens langs het Grevelingenmeer naar Scharendijke. Daar maken we de keuze: naar Bommenede via Zonnemaire of naar Neeltje Jans en terug via het Veerse Meer. De keuze is afhankelijke wat er in genoemde gebieden verwacht kan worden. Ik heb bewust de verslagen van de afgelopen 3 jaar nog eens doorgenomen. Aantallen soorten tussen 52 en 63. Bijzondere soorten: Roodkeelduiker, Kuifduiker, Paarse Strandloper, Zwarte Zee-eend, IJseend, Brilduiker, Nonnetje, Zwarte zeekoet Conclusie: als het een beetje meezit wordt het weer een prachtige excursie. Voor verslagen van de afgelopen 3 jaar zie: Excursie Verslagen hier geheel onderaan op deze pagina Bram T. (06-12302572). N.B. Indien je in het bezit van een telescoop, graag deze meenemen. Zorg ook voor warme kleding. Eten en drinken zelf meenemen.

Di. 12 februari 2019.
Kerkuilen Werkgroep jaarvergadering aanvang:19.30 uur, locatie: MEC, Kattendijksedijk 23, Goes.

Za. 23 februari 2019.

Dit weekend begint de telperiode voor Grote Zilverreiger en Aalscholver zonsondergang is 18:07. Voorkeursdatum, en aan te raden is een uurtje eerder te beginnen met tellen.
 
Ma.18 maart 2019.
ALV. VWG de Bevelanden met een fotopresentatie en uitleg over steenuilen van Peter B. Tijd : 19:30 uur tot 21:30 uur Plaats : MEC gebouw aan de Kattendijksedijk 23 ( Kinderboerderij)
 

Za. 6 april 2019.
Door omstandigheden verplaatst naar 13 april 2019.
Spechtenexcursie op 13 april o.l.v. Peter B. Verzamelen op de parkeerplaats bij Vierwegen Kapelle om 7.30 uur. Aankomst om 8.00 uur bij de parkeerplaats Mattenburg. Opgeven bij Peter B. e-mail: Contact

Za. 4 mei 2019.
1e zaterdag van de maand KNNV Afdeling Bevelanden Excursie algemene excursie naar de Piet aanvang excursie 10:00 uur einde excursie 12:00 uur verzamelen op parkeerterrein aan Muidenweg bij Canoa carpoolen vanaf parkeer terrein Hollandse hoeve 09:30 uur. De excursie is voor elk KNNV lid vrij toegankelijk.

info Johan E. Contact of op dag van excursie 06 23643846.

Za. 18 mei 2019.
Vogelexcursie Veerse Bos en Kreken.

Het Veerse bos is gelegen rondom een krekengebied.
Het is ontstaan aan het eind van de tweede wereldoorlog toen de geallieerden de zeedijken van Walcheren bombardeerden. Een prachtig gebied waar veel zangvogels en waterwild voorkomen. Hopelijk horen we nog de wielewaal.
De wandeling start vanaf de parkeerplaats aan de Landschuurweg 5. 4351RR Veere.
Voor carpoolers is het verzamelen op het parkeerterrein aan de Nieuwe Rijksweg 55  4458 RC s’ Heer-Arendskerke. We vertrekken daar om 8.00 uur en hopen daar omstreeks 08.30 uur in het Veerse bos te starten voor de wandeling. Het duurt ongeveer 3 uur. Eindigt rond 12.00 uur.
Mee te nemen: goede waterdichte wandelschoenen drinken en/of eten en verrekijker. 
Aanmelden bij Elly S-F. e-mail: Contact. Telefoon 0113562007  0617775648

Ma. 3 juni 2019.
ALV Vogelwerkgroep De Bevelanden aansluitend wandeling langs de Inlagen. We starten in het vogelkijkhutje bij de Wanteskuup. zie kaartje. 
Vertrek 19.30 uur carpool Deltaweg; begin vergadering 19.45 uur.
Zie kaart van de vergaderlokatie.

Za. 15 juni 2019.
Nachtzwaluwexcursie Hoogerheide/Huijbergen. Vertrek vanaf Vierwegen Kapelle om 21.00 uur voor 12 uur zijn wij terug.

Aanmelden is niet nodig! behalve als iemand onderweg wil aansluiten. Denk om muggenspul mee te nemen!
Peter B. e-mail: Contact.

Za. 14 september 2019.
Excursie karrevelden in de Schakerloopolder en Scherpenissepolder op eiland Tholen. Aanmelden per email naar Elly S. Contact. 
Verzamelen op de carpoolplaats de vierwegen te Kapelle.
Vertrek om 8.30 uur.
Aankomst omstreeks 9.00 uur waar de excursie begint aan de karrevelden van Schakerloopolder eind van de oesterdam.
Navigeer naar 4675RB Tholen, duiklocatie Bergse Diepsluis.
Einde 12.00 uur en vertrek naar huis.

Afmelden op de dag van vertrek telefoonnr: 0617775648
Neem eten/drinken mee.
Kan veel wind staan, dus warme kleding en goede schoenen aan. 
Verrekijker/telescoop.


Za. 21 september 2019.
Zaterdag 21 september laat Wannes ons het gebied van de Slikken van Heen zien. Wannes, ecoloog en VWG lid werkt bij Stichting het Zeeuwse Landschap en de Slikken van Heen is één van de gebieden die hij in het voorjaar op broedvogels inventariseert.

Wil je mee dan meld je je aan bij Peter, je ontvangt dan de details van het vertrek: ( e-mail Contact ) 

Za. 5 oktober 2019.
Vindt weer de Euro Birdwatch trektelling aan de Banjaard plaats. In ons land zijn het vooral (vele honderden) vrijwilligers die tijdens de Euro Birdwatch - in het hele land - trekvogels tellen op meer dan 160 telposten. Deze telposten worden bemand door mensen al dan niet van vogelwerkgroepen die in voor- en najaar vele uren maken om voorbijtrekkende vogels te tellen. De Euro Birdwatch staat of valt met het weer. Helder zicht is ideaal om te tellen, net als een lichte tegenwind want dan vliegen de vogels lager en worden ze eerder opgemerkt, dat vergemakkelijkt het tellen.
We vertrekken om 07.15 uur vanaf de carpool Deltaweg en starten met de telling om 07.30 uur in de duintjes aan de voet van de stormvloedkering, de auto’s laten we op het parkeerterreintje achter het Sprtpunt Zeeland. De telling duurt ongeveer tot 10:00 uur, net vóór de eerste deelnemers aan de kustmarathon langs gaan komen.
Voor hen die dan niet meteen daarna naar huis hoeven behoort een wandeling op Neeltje Jans tot de mogelijkheden.

Za. 12 oktber 2019.
Uitnodiging Zeeuwse Vogelaarsdag. De Zeeuwse Vogelaarsdag 2019 vindt plaats op zaterdag 12 oktober, ditmaal op Schouwen-Duiveland. Als lid van een van de Zeeuwse Vogelwerkgroepen bent u daarvoor van harte uitgenodigd.De vroege vogels onder ons kunnen vanaf 07.30 uur terecht bij de trektelpost op het Zuidelijke puntje van Westenschouwen (einde Kampweg, vanaf parkeerplaats duinpad oplopen, bovenaan 100 meter naar links). Enkele leden van de Vogelwerkgroep van Natuur en Vogelwerkgroep Schouwen-Duiveland zijn daar dan al actief. Opgeven kan bij: Titia Kroon: Contact.


Di. 22 oktober 2019. 
ALV vergadering in het MEC de Bevelanden aanvang om 19:30 tot 21:30 uur.
VOORSTEL na de pauze: Presentatie van Rien Weststrate met thema: Najaar, feest voor bessenetende vogels.

Za. 23 november 2019. 
Excursie inlaag bij watersnoodmuseum en Beijerenpolder Ouwerkerk. De inlaag achter het watersnoodmuseum trekt veel vogels aan bij hoog water.

Vanaf het museum rijden we verder naar de kleine Beijerenpolder. Het is een polder voor kustvogels die dienst doet als hoogwatervluchtplaats.
In het midden ligt een schelpeneiland voor grondbroeders als dwergstern, visdief, kluut en bontbekplevier.
In winter en voorjaar maak je kans op pijlstaart, wintertaling en slobeend. Ook ganzensoorten zoals rotgans en kleine zwanen komen er voor.
Na de excursie kunnen we bijkomen in de brasserie het vijfde caisson voor warme drank en toiletbezoek. Het is geopend vanaf 10.00 uur.
Het watersnoodmuseum waar de excursie start om ± 09:15 uur, ligt aan de Weg van de Buitenlandse Pers 5 te Ouwerkerk.
Voor de carpoolers aan de Deltaweg Katseveerweg 3 te Wilhelminadorp.
Verzamelen en vertrekken we om 08:45 uur. Einde excursie is om 12:00 uur en vertrekken we weer naar huis.
Neem verrekijker, telescoop en kleed je warm. Eventueel lunchpakket en drinken.
Aanmelden per email naar Elly S. Contact. Bij afmelding op dag van vertrek 0617775648.

Za. 21 december 2019.
Slaapplaatstelling Grote Zilverreiger. Tellen kan van 13 tot en met 29 december, met als voorkeursdatum 21 december. 

Zon op 08.46 uur; zon onder 16.29 uur.

 Excursie verslagen.

U kunt de verslagen bekijken in PDF formaat. Als u geen PDF-reader heeft dan kunt u die downloaden door hier te klikken                                                                    

 

 

Titel Jaar Auteur Pdf
Verslag kustvogels Brouwersdam en Neeltje Jans 25 januari  2020 Elly S. Openen
Verslag excursie Beyerenpolder en Slikken van Vianen op Schouwen 23 november 2019 Elly S. Openen
Verslag excursie naar de slikken van De Heen, op zaterdag 21 september. 2019 Rob J. Openen
Verslag excursie Schakerloopolder, Schelphoekseweg en Zeedijk op Tholen.14 september       2019  Elly S.  Openen
ALV en wandeling op maandag 3 juni  2019 Ellt S. Openen
Verslag van de excursie het Veerse Gat op zaterdag 18 mei. 2019 Elly S. Openen
Verslag van de excursie Landgoed Groote Meer o.l.v. Hidde B. Za 27 april 2019 2019  Rien W.  Openen
Verslag spechten excursie gepland aan de Mattenburgh o.l.v. Peter B. 13 april 2019 2019 Eric B. Openen
Verslag excursie watervogel Noord-Beveland op zaterdag 24 november
2018 Elly S. Openen
Verslag excursie Markiezaatmeer op zaterdag 23 juni
2018  Elly S.                Openen
Verslag excursie naar Goudplaat en Schotsman zaterdag 12 mei  2018   Elly S.  Openen
Verslag excursie Yerseke Moer. Bram Tissink zaterdag 24 maart  2018  Bram T.  Openen
Verslag jaarlijkse excursie Brouwersdam zaterdag 27 januari  2018  Elly S.  Openen


  

 

 

 

 

Deel deze pagina